Néhány mítosz melyekkel foglalkoztak:

Mítosz: A vonat szele képes      berántani egy embert a sínekre
Státusz:  cáfolva


Gyerekkorunk egyik “kedvenc” riogatása hamisnak bizonyult, annak ellenére, hogy a lábunkról igenis leverhet. A kis méretekben végzett kísérletek kimutattak ugyan örvényt, de ennek az ereje eltörpül a turbulens áramlás mellett. A vonat alá nem eshetünk, arcra viszont igen, tehát mégis jobb vigyázni a peronokon.


MítoszA dühös sofőr több benzint fogyaszt
Státusz: igazolva


Ez a kijelentés jó kifogásnak tűnhet a rossz vezetési szokások elhagyására, de a Mythbusters szerint száz százalékig igaz. A nyugodt sofőr kevesebb üzemanyagot használt el ugyanazon a távon, mint az, aki folyamatosan zavaró tényezőkkel szembesült.

MítoszA káromkodás enyhíti a fájdalmat
Státusz: 
igazolva

Annak ellenére, hogy hírben is lehet erről olvasni, nagyon brittudós-gyanús. A fiatalok viszont ismét akcióba lendültek, és bebizonyították: nem csak attól bírjuk jobban a fájdalmat, hogy közben beszélünk vagy kiabálunk, hanem kimondottan a káromkodások teszik elviselhetőbbé. A mítoszrombolók ugyanazzal kísérleteztek, mint a britek: egy vödör jeges vízben kellett tartani a kezüket.

Mítosz: Az elefántok félnek az egerektől
Státusz: 
hihető

Ezzel a jelenettel ismét a rajzfilmek élnek leggyakrabban: jó poénokat lehet a két állat közötti hatalmas méretkülönbségekre alapozni. Nem vennénk komolyan, de mégis van valami benne: bár nem menekültek fejvesztve, az elefántok igyekeztek elkerülni az apró állatkákat. Nemcsak nem vették számba őket, mint például egy labdát, hanem megtorpantak, és kerülővel mentek el mellettük. Az ok ismeretének híján Jamie és Adam ezt a mítoszt is csak hihetőnek nyilvánította.

MítoszEgy lepedő képes átverni az ultrahangos mozgásérzékelőt
Státusz: 
igazolva

Első hallásra azt gondolhatnánk, aki ilyent talál ki, annak fogalma sincs a mozgásérzékelő működéséről. Viszont ha valakinek kedve támad szellemesdit játszani, és lepedővel a fején járkálni, kipróbálhatja: a lepedő képes felfogni a szenzor által kibocsátott ultrahangokat. Ugyanezt a mozgásérzékelőt lassú mozgással is sikerült átverni.

Vissza a főoldalra

Nunc varius massa 
Oszd meg az oldalt ismerőseiddel:
Add a Facebook-hoz
Add az iWiW-hez
Add a Twitter-hez


Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional